'Arıcılık merkezi olacak'
Lalapaşa Arıcılık Merkezi olma yolunda ilerliyor. Lalapaşa Bal Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen kursa yoğun katılım oldu. 40 kursiyer belgelerini törenle aldı.
Bal Üreticileri Birliğinin yaptığı ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul gören proje kapsamında 25-30 Ocak 2016 tarihleri arasında 6 gün 40 saat süreli ve 40 arıcıya verilen Arıcılık Kursu Eğitimi tamamlandı. Eğitime katılanlara Lalapaşa Kaymakamı Faysal Yulmaz ve Belediye Başkanı Bülent Şahinşah tarafından Katılım Belgesi verildi.
Kaymakam Faysal Yılmaz Arıcılık Eğitimi Katılım Belgesi verilmesinden sonra yaptığı konuşmasında; Lalapaşa bölgesinin çeşitli bitki örtüsü ve uygun iklim şarları ile bal üretimi için elverişli bir bölge olduğunu, kırsal kesimde arıcılık yapacak vatandaşlara verilecek bu tür Arıcılık Eğitimi Kursları açılması için kaymakamlık olarak yardım edeceklerini söyledi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Yrd. Doç Dr. Devrim Oskay'ın verdiği Arıcılık Eğitimi Kurslarına katılan arıcılar içinde yıllardan beri bu işlerle uğraşanlar olduğu gibi yeni başlamak isteyen ve arıcılığı bir meslek olarak yapmak isteyen genç adaylarda bulunuyordu. Arıcılar verilen eğitimden memnun kaldıklarını ve bu eğitimlerin yaz sezonunda arılıkların başında pratik eğitim olarak da verilmesini istediler.
Teorik olarak verilen eğitimde ; Dünyada ve ülkemizdeki arıcılığın durumu, Bal arısı kolonisinde yaşayan bireylerin anatomileri, fizyolojileri ve sosyal yaşantıları, yeni koloni oluşturma ve yönetimi teknikleri, bal arısı hastalıkları ve zararlıları ile mücadele yöntemleri eğitimi verildi. Arı ve arıcılıkla ilgili konularda kursiyerlerle karşılıklı görüş alış verişi yapıldı.
PRATİK EĞİTİM YAPILDI
Kursların son gününde Bulgaristan'a sınır bir köyde arılıklara gidildi. Buradaki bir arılıkta yapılan gözlemlerde Bölge arısı olan Trakya Arısı ırkının bulunduğu kolonilerin varlığı tespit edildi. Burada arıcılık yapanların arı sandıklarının standartlara uymadığı ve atadan gördükleri usullerle arıcılık yaptıkları ve arıların kışa hazırlanması , beslenmesi ve hastalıklardan korunmaları gibi temel arıcılık bilgilerinin yok denebilecek düzeyde olduğu görüldü.
Bölge bal üretimi için elverişli olmasına rağmen koloni sayısının az bal üretiminin de çok düşük olmasını; arıcılar kendilerine eğitim verilmemiş olmasına bağlıyor.
Haber Merkezi