Arıcılara farkındalık semineri

Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 20 Mayıs Dünya Arı Günü münasebetiyle Edirne'de ilk defa Dünya Arı Günü Semineri düzenlendi.              

TAKİP ET

Aralarında ülkemizin de bulunduğu 115 ülkenin oybirliğiyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 20 Mayıs tarihinin "Dünya Arı Günü" ilan edilmesinin ardından arı ve arıcılık önem kazandı. Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, arı ve arıcılık hakkında Edirne'de ilk kez bir seminer düzenledi. İl müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen seminere Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Devrim Oskay ve il Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli Gıda Yüksek Mühendisi Kadir Süzme ve arı üreticileri katıldı.

Seminerde Doç. Dr. Necati Mustafa Muz "Arı Hastalıkları Hakkında Modern Gelişmeler", Dr. Devrim Oskay "Türkiye ve Dünyadaki arıların durumu, hastalıklara dayanıklılıkları, çalışmaları ve arı beslenmesi", Gıda Yüksek Mühendisi Kadir Süzme "Bal paketleme İşletmelerinin Kurulumu ve Bal Tebliği" hakkında sunum yaparak katılımcıların sorularını yanıtladı.

Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atilla Bayazıt, Dünya Arı günü dolayısıyla ilk defa bir seminer düzenlediklerini belirterek; “Bilindiği üzere 20 Mayıs tarihinin "Dünya Arı Günü” ilan edilmesine yönelik karar tasarısı, 20 Aralık 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul edilmiştir. Avrupa'nın bir şehrinde kutlandı, Türkiye'de kutlandı bu gün de ilk defa Edirne'de kutlanıyor. Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Devrim Oskay seminer verip bilgilendirecekler. Arıların başka bir özelliğini de fark etmeliyiz. Arılar en büyük polenleyicilerdir. Bütün çiçekli bitkilerin polenlemesinden sorumlu küçük böceklerdir. Biz de bu yüzden özellikle arıların bu özelliğinden bahsetmek için toplandık. İlimiz özellikle ayçiçeği tarımında önde gelen iller arasında 3.sırada yer alıyor. Ayçiçeği veriminde %25-50 arasında arıların büyük oranda katkısı var. Verim oranını arttırıyor. Yediğimiz meyve ve sebzelerde de arıların katkısı var. Hiç bir şey arıların polenlemesinin yerini tutmuyor. O yüzden biz de bir farkındalık yaratmak adına arıların bu yönüne dikkat çekmek için bir seminer düzenledik.Edirne genelinde 726 arıcılık işletmesi ve bu işletmelere ait toplam 54.185 kovan bulunmakta olup, yıllık 867 ton bal ve 14 ton balmumu üretimimiz bulunmaktadır.Eğer biz arıları kaybedersek arılar yok olursa şuan yediğimiz meyve ve sebzelerin de birçoğunu kaybetmiş olacağız. Sadece tahıllarla beslenmek zorunda kalabiliriz. O yüzden biz bu küçük böceklere farklı gözle bakarak onları dikkate almamız gerekiyor. Gördüğümüz zaman üstüne basıp geçmememiz gerekiyor. Bu arıların gerçekten doğada ve insan hayatında önemli bir yeri var. Arıların ve diğer tozlayıcıların insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemi hatırlayarak, bu konuda bir farkındalık oluşturmak ayrıca, arıcılık faaliyeti ile uğraşan değerli üreticilerimize bir katkıda bulunmak amacıyla düzenlediğimiz "Dünya Arı Günü Seminerinin” İlimize ve arıcılık sektörüne hayırlı olmasını temenni ederiz” dedi.

“Trakya'da Karaçalı ve Ayçiçek balı yetişiyor”

Trakya'da yaygın olarak yetiştirilen karaçalı balının birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Bayazıt, En çok ayçiçeği ve karaçalı balı üretilmektedir. Arıcılığın Lalapaşa, Süloğlu ve Keşan bölgelerinde daha yoğun olarak yapılıyor. Biz de bu bölgelerimize arıcılık anlamında elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Arılara Milli ilaç üretilecek”

Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz,Türkiye'de yapılan etkinliklerden bir tanesi olan Dünya Arı Günü'nünEdirne'de bu yıl ilk kez kutlandığının altını çizerek; “Edirne'deki arı yetiştiricileriyle bir araya gelip onları arıcılık hakkında bilgilendirmek için Tekirdağ'dan buraya seminer için geldim. Bizim burada çok farklı bir projemiz var. Edirne arıcılar derneğinin verdiği destekle biz Türkiye'de ilk defa milli bir ilaç üretmeye çalışıyoruz. Projemizin ismi de Milli İlaç Projesi. Edirne arıcılar birliği bu projenin ortağı. Bu projeyi destekleyen ana kuruluş Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıdır. Çalışmalarımız 2016 yılından beri devam ediyor. Bu ilaç geliştirildiğinde hem yurtdışı bağımlılık ortadan kaldırılacak hem de bu ilacı ihraç eder duruma geçeceğimizi umuyoruz. Bu bölgenin en önemlisi Ayçiçek balıdır. Ayçiçeği balı dünya üzerinde olmazsa olmaz diyebileceğimiz tek bal türüdür. Çünkü diğer her türlü bal ile istediğiniz oranda karışır. İstediğiniz kıvama gelir o balın tadını kokusunu değiştirmez” dedi.

Karaçalı balının dünyanın en kıymetli ballarından birisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, “Başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere, grip, nezle, sigara içenlerin sigarayı bırakmak için kullanabilecekleri akciğerlerini temizlemek için kullanabilecekleri en kıymetli bal olma niteliğini taşımaktadır. En saf üretildiği bölge Edirne'dir.Yine ayçiçek balı da aynı şekilde Edirne'de çok saf olarak elde edilmekte olduğunu” belirtti.

Özlem CEYLAN

Bakmadan Geçme