Abarttık
Edirne Tava Ciğerinin tadı kalmadı. Rekabet yapmak isteyen Tava Ciğerciler, önce 8 çeşit, şimdi ise 11 çeşit ikram vermeye başladılar.
Karaağaç Acı biberi ile yenilen Edirne Tava Ciğerinin tadı kaçtı. Yıllardır sadece özel olarak kurutulmuş Karaağaç Biberi ile verilen Tava Ciğeri şimdilerde 11 çeşit ikram ile veriliyor. Ciğerciler arasında yaşanan rekabet yüzünden tadı kaçan Tava Ciğerin, zaman içinde daha fazla deforme olacağını belirten Ciğer ustaları, “Durumdan bizde memnun değiliz. Çünkü Tava Ciğer'in yanında soğan bile olmaz. Çünkü Ciğer, diğer yiyecekler gibi değildir. Arnavut Ciğerinin yanına garnitür olur ama Tava Ciğerin yanına sadece biber konulmalıdır. Bu kadar çok garnitür hem aldığınız tadın bozulmasına neden olur, hem de bu kadar çok garnitür yiyen müşteri Tava Ciğer yemez. Düşünün 11 çeşit, 8 çeşit garnitür geliyor ve siz Ciğer beklerken bunları yiyip mideyi dolduruyorsunuz. O zaman Ciğer'den tat alır mısınız? Bu tür rekabetler sadece işletmelere zarar verecek, otantik Edirne Ciğeri zaman içinde kaybolacak ve garnitür öne çıkacaktır. İşletme sahiplerinin bunları düşünmesi gerekli. Rekabet yapayım derken, Edirne Tava Ciğerine zarar vereceklerdir. Gün gelecek, Edirne'ye gelenlerin aklında sadece garnitür olacaktır” dediler.
MASRAFLAR KATLANIYOR
1 Kilo Ciğerden 5 porsiyon Ciğer çıktığını belirten ustalar, “ Ciğerin porsiyonu belli. İşçilik, personeli, yağ, un gibi giderler koyduğunuzda hesabı yapın. Şimdi de yok 8 çeşit, 11 çeşit, 10 çeşit garnitür veriliyor. Sanki bedava. Bir çoğu zaten çöpe gidiyor. Oysa sadece Ciğer ve Biber verilse hem, tava Ciğerin otantikliği bozulmayacak, hem de işlete sahipleri zara etmeyecek. Edirne Ciğerine yazık oluyor” diyerek, garnitür işlerinin abartılmaması gerektiğini, rekabetin kaliteli Ciğer verilerek yapılmasını istediler.
Garnitür olayında bir işletme ise son noktayı koydu ve şunları vermeye başladı. Patlıcan Salata-Yeşil Biber-Kavrulmuş Biber-AcıSos-Domates-Elma Dilim Soğan-Yoğurt-Roka- Turp-Ev Yapımı Turşu-Mevsim Salata.
Hasan Boyacıoğlu