5 Yıldızlı otelde roman sorunları tartışıldı
Edirne Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi ile Edirne Roman Derneği (EDROM) işbirliğinde düzenlenen "Hepimiz Biriz" panelinde, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'deki Romanların sorunları ele alındı.
Edirne Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi ile Edirne Roman Derneği (EDROM) işbirliğinde düzenlenen “Hepimiz Biriz” paneli Margi Otel'de gerçekleştirildi.
Panele Edirne Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yalçın Yıldırım, Sosyal Hizmetler Merkez Müdürü Mehmet Polat, Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdinç Çekiç, Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy, Yunanistan Gümülcine Roman Derneği'nden Dimitros Hırıstos, Bulgaristan Roman Derneği'nden Kadrin Hasanov, Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye Temsilcisi Hacer Fago ile üç ülkenin Roman vatandaşları katıldı.
Edirne Vali Yardımcısı Ayhan Özcan, panel öncesi yaptığı konuşmada ilk önce AB Bilgi Merkezleri hakkında bilgi verdi.
AB Bilgi Merkezlerinin Ticaret ve Sanayi Odaları bünyesinde kurulduğunu sadece Edirne'de, Valilik bünyesinde kurulu bulunduğunu vurgulayan Özkan, Edirne'de bölgesel ve uluslararası projeler ürettiklerini kaydetti.
Bugün uluslararası ölçekte 2013 yılının son etkinliğini gerçekleştirdiklerini anlatan Özkan, bu projenin sınırlı sayıda katılımcının katılımı ile yürüyecek bir proje olduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği projesinin bir “Barış” projesi olduğunu anlatan Özkan, bu projenin geçmişte ekonomik, bugün ise siyasi bir birliğe dönüştüğünü söyledi.
Avrupa Birliği projesinin Türkiye açısından “çağdaşlaşma” projesi olduğunun altını çizen Özkan, “Bu proje Mustafa Kemal Atatürk'ün bize hedef olarak göstermiş olduğu çağdaş, uygarlık yoluna ulaşmanın bir yolu. Biz Avrupalıyız” dedi.
AB'nin zaman zaman değişik konularda standartlarını yükseltmeye çalıştığını anlatan Özkan, Romanların yaşam standardının da yükseltilmesi için projeler ürettiğini anlattı.
Türkiye'de yaşayan Romanlar'ın Avrupa'da yaşayan Romanlara kıyasla her alanda kat kat önde olduklarını ifade eden Özkan, “Avrupa'daki Romanların ilk önce vatandaşlık sorunu var. Orada Romanlar azınlık statüsünde. Türkiye'deki Romanlar kat kat önde. Türkiye'deki Romanlar eşit haklara sahip ve vatandaşlık statüsünde. Türkiye'deki Romanların eğitim, yaşadıkları mahalleden, ekonomik durumundan kaynaklanan sorunları var. Türkiye'nin çözmesi gereken sorun, Avrupa'nın çözmesi gereken sorunlardan çok çok küçük. Onlar azınlık statüsü ile uğraşırken biz sadece yaşam koşullarının iyileşmesi için uğraşmak zorundayız. Bunun için de çok önemli yollar kat ettik.” dedi.
AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yalçın Yıldırım ve Edirne Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Mehmet Polat'ın Romanlar konusunda yapılan çalışmalar ve projeler konulu sunumunun ardından, EDROM Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy Modatörlüğünde “Hepimiz Biriz” konulu panel yapıldı.
“YUNANİSTAN'DA ROMANLARA DEĞER VERİLMİYOR”
Yunanistan Gümilcine Roman Derneği yöneticisi Dimitros Hristos, Türkiye'deki Romanlar'ın hak ve eşitlik bakımından Yunanistan'da yaşayan Romanlar'dan çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.
Yunanistan'da Romanlar'a değer verilmediğini ileri süren Hristos, "Yunanistan'da bizi unuttular. Gelin de Roman vatandaşların yaşadıkları yeri görün. İçler acısı. Hem de Gümilcine'nin göbeğinde oturmamıza rağmen bizi kimse görmüyor. Sadece oy zamanı geliyorlar, söz verip gidiyorlar" diye konuştu.
“ŞANS TANINMIYOR”
Bulgaristan Roman derneği yöneticisi Kadrin Hasanov da, Bulgarsitan'da da Romanlar'ın azınlık sayılmadığını ancak temsil konusunda kendilerine şans tanınmadığını savundu.
EDROM Başkanı Erdinç Çekiç ise AK Parti hükümetinin Roman sorunlarına eğilmesiyle Türkiye'de Romanların sorunlarının çözülmeye başlandığını belirtti.