'4 dakikada olay yerine vardık'
Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, 'Yangın haberini aldıktan 4 dakika sonra itfaiye olay yerine ulaştı' dedi.
Kaleiçi semtindeki tarihi evde yaşanan yangından sonra bir basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, haber alındıktan 4 dakika sonra olay yerine intikal olduğunu söyledi. Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, “Kaleiçi semtimiz tarihi ahşap binalarla dolu bir semtimiz ve yangın tehlikesi burada çok yüksek. Yaşanan yangın hadisesinde çevre binalara sıçramamış olması sevindirici. Biz Edirne Belediyesi ve İtfaiye olarak bu tür olaylara karşı hazırlıklıyız ancak bu yangın olayında gerçekleşenlerle alakalı bir iki teknik bilgi vermek zorunda hissediyoruz kendimizi. Bu olay saat 10.43'te emniyet tarafından itfaiyeye bilgi verilmiş ancak yangın olarak değil de “duman çıkıyor, önlem alın” şeklinde bir bilgi verilmiş. Biz de başkanımız Recep Gürkan'la birlikte toplantıdaydık, toplantıyı bırakıp derhal yangın yerine doğru yola çıktık. İtfaiye ekibiyle hemen hemen aynı anda olay yerine vardık. 4 dakika falan sürdü. Tabi beni biliyorsunuz 99 depreminden sonra Edirne'de AKUT benzeri bir örgütlenme kurduk. EDAK'ın kurucu üyesiyim ben. Depremin ardından yangın da dahil olmak üzer bir çok konuda eğitimler aldık, bilgilendirildik, ben de ilk yardım eğitimi verdim. Bu bilgiler ve benim yapım dolayısıyla olay yerinde fazla heyecanlı ve fazla müdahil görünmüş olabilirim. Yangın çıktıktan sonra itfaiyeye bilgi verilmesi konusunda biraz geç kalınmıştı. Nasıl?
Şöyle; yangın oluyor orada yaşayan şahıslar yangını fark ediyor. Ne yazık ki buradan Edirne halkına sesleniyorum; “En ufak bir yangında hemen aranacak numara 110'dur. Yani burada bunu söndürebilirim, küçük bir şey gördüm, onun üzerine ben küçük bir şeyle vurursam ya da üzerine hortumla su tutarsam söner demek özellikle o tip binalarda olası değildir. Lütfen istediğimiz şey şudur hemen itfaiyeye bilgi verilmesidir.” İtfaiyeye verilen bilgi ile yangın eyleminin başladığı süre içerisinde çok ciddi bir zaman farkı var. Bir buçuk saate yakın bir fark var arkadaşlar. O da bizi gerçekten çok üzdü. Çünkü bu tip ahşap binalarda sizde görmüşsünüzdür hep beraber oradaydık bir tarafı söndürürken yangının olmadığını düşündüğümüz diğer tarafta birden alevler patlamaya başladı. çünkü içerden yanıyor. O yüzden Edirne halkımızdan arzu ettiğimiz nokta şudur; “ Bu tür yangınlarda, bu tür afetlerde, kazalarda; 110, 155, 153, 112 bu tür acil arama telefonlarına derhal başvurmalarıdır.” Bizim itfaiye olarak yaptığımız bütün tatbikatlarda başvuru süremiz (olay yerine intikalimiz) yerine göre değişmektedir. Fakat dünkü olayda 4 dakikalık bir zaman var ve bu 4 dakikalık zamanda 4 tane ışıktan geçerek ulaşılan bir zamandır. Işıklarda da kaybedilen zaman var. Aslında gece vakti trafiğin olmadığı bir zamanda olsaydı 2.5 - 3 dakikalık bir zamanda orada olmamız mümkün olabilirdi.” Dedi.
“SÜRÜCÜLER DUYARLI OLMALI”
Başkan Yardımcısı sürücüleri de uyararak, “Buradan sürücülere de bir şey söylemek lazım; “Sürücüler siren sesini duydukları zaman ilk yapacakları şey hemen yolu açmaktır. Ama ne yazık ki bizim sürücülerimiz bu konulara pek duyarlı değil.” Ben acillerde çalışmış bir hekim olarak acil bir hastanın bize intikal etmesi için ne kadar zaman kaybettiğini çok iyi biliyoruz. O ambulansın içinde biz de olabiliriz. Veya evi yanan insan biz de olabiliriz. O yüzden sürücüler siren sesini duyduğu zaman hemen açılması ve yol vermesi gerekiyor. Aynı zamanda bizim Kaleiçi mevkii ile de yolların dar olması ve o yol üzerinde araç yoğunluğundan dolayı itfaiye araçlarının girememesiyle karşı karşıya kaldık. Bu anlamda Erdoğan Bey; “ Edirne' de en fazla sıkıntı yaşadığımız bölgelerden biri Kaleiçi'dir. Yolların dar olması ve araçların oralara park etmesidir. Bizim araçlarımız normal araçlardan biraz daha geniştir. Çünkü üzerinde ekipmanları var. O ekipmanların araca yerleştirilmesi şasinin genişliğini biraz daha büyümesinde etkisi vardır. Bu araçların manevraları biraz daha uzun olduğu için köşelerden yapmaları zor oluyor. Köşe başlarına bırakılan araçlar her zaman bizim geçiş üstünlüğümüzü engellediğinden zarar vermiştir, olay yerine ulaşmamızı hep engellemiştir. Sayın Başkan Yardımcımızın da ifade ettiği gibi; “Bu konularda duyarlı olursak yarın, bugün ya da başka bir gün aynı şey kendisinin de başına gelebilir. Aynı isyanı kendisi edecektir. Bunları yaşamamak için vatandaşlarımızın itfaiye ve ambulanslarımıza öncelik tanımalarının faydalı olduğunu düşünüyoruz.” Dedi.