'30 Mart, bir dönüşüm, değişim zamanı olacaktır'
*Selimiye meydanında halka hitap eden Başbakan Erdoğan, "Edirne bizim gururumuzdur, Edirne ye hizmet etmek, bizim tarihi vazifemizdir." dedi. *Başbakan Erdoğan "Merkezi yönetim olarak ne verirseniz verin, buradaki yerel yönetimlerin de buna katkı ve desteğinin olması lazım. Bu destek olmadığı sürece, istediğinizi alamıyorsunuz. Şimdi bu süreç içerisinde başta Valimiz olmak üzere, inşallah 30 Mart itibarıyla buradaki yerel siyasetteki değişim dönüşüm, inanıyorum ki el ele vermek suretiyle Edirne'yi layık olduğu yere getirecektir."
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, eski bakanlar,bürokratlar ile Edirne çıkarması yapan Başbakan Erdoğan, Edirne'ye daha fazla yatırım yapacaklarını söyledi. Yapılanların yeterli olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, Trakya turunun Edirne durağında iş adamları, sivil toplum örgüt temsilcileri ile Margi Otel'de Edirne Valiliğinin düzenlediği kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Başbakan Erdoğan 30 Mart yerel seçimlerinin önemine dikkat çekerek, “30 Mart bir dönüşüm, değişim zamanı olacaktır” dedi.
“EDİRNE LAYIK OLDUĞU YERE GELECEKTİR”
Göreve geldiklerinden bu yana, Edirne'de tarihi eserlerle ilgili bir değişim dönüşüm çalışması yürüttüklerine dikkati çeken Başbakan Erdoğan, tarih ve medeniyet kenti olan Edirne'nin bir Osmanlı başkenti ve Cumhuriyet şehri olduğunu vurguladı.Tarihi olmayanın geleceği olamayacağını belirten Başbakan Erdoğan, “Merkezi yönetim olarak ne verirseniz verin, buradaki yerel yönetimlerin de buna katkı ve desteğinin olması lazım. Bu destek olmadığı sürece, istediğinizi alamıyorsunuz. Şimdi bu süreç içerisinde başta Valimiz olmak üzere, inşallah 30 Mart itibarıyla buradaki yerel siyasetteki değişim dönüşüm, inanıyorum ki el ele vermek suretiyle Edirne'yi layık olduğu yere getirecektir. İstiyorum ki bütün bu yıkılmış, yerle yeksan olmuş camilerimiz, kervansaraylarımız, hamamlarımız ayağa kalksın. Bunların hepsi işleyebilir. Özel vakıflar ihya edilsin, vatandaş kendisi ihya edemiyorsa biz devlet olarak alıp, bunları ihya ederiz. Şimdi Süleymaniye'de böyle bir çalışmamız var. Süleymaniye Camisi'nin çevresini bu şekilde ihya etmenin gayreti içindeyiz. Çünkü tarihi olmayanın geleceği olmaz.” Dedi.
“YENİ BİR SÜREÇ BAŞLAYACAK”
Edirne'nin 30 Mart ile yeni bir sürece başlayacağına olan inancını dile getiren Erdoğan, kente yaptıklarına çok daha fazlasını ekleyeceklerini vurguladı. Trakya Üniversitesinde 35 farklı ülkeden bin 500 öğrencinin öğrenim gördüğünü, üniversitenin merkez konumuna geldiğini söyleyen Erdoğan, 178 öğrenciye Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bursu verildiğini, bunların tümünün büyümenin işareti olduğunu söyledi.
“BAŞI DİK BİR ŞEHİRDİR”
Margi Oteldeki toplantıdan sonra Selimiye meydanında halka hitap eden Başbakan Erdoğan, “Edirne tarihi bir başkent, başı dik ve onurlu bir Osmanlı, Cumhuriyet şehridir. Avrupa'ya açılan, balkanlara açılan kapımız, kahraman bir serhat şehridir. Öyle şehirler vardır ki adeta bir kutup yıldızıdır, deniz yıldızıdır. Edirne'de böyle önemli bir şehirdir. Edirne bizim gururumuzdur ve Edirne'ye hizmet etmek bizim vazifemizdir.” Dedi.
“YEREL YÖNETİM HÜKÜMETLE AYNI VİZYONU TAŞIMALI”
Merkezi yönetimin yatırımları ile vizyonunun yerel düzeyde de anlaşılması, paylaşılması ve bunun gereğinin yapılması gerektiğini dile getiren Erdoğan, yerel yönetimin hükümetle aynı vizyonu taşımaması ve aynı heyecanı paylaşmaması halinde şehri ayağı kaldırmanın mümkün olmayacağını söyledi. Erdoğan, göreve geldiğinde, her şehrin yerel yönetiminin ilinden ilçesinden geçen karayollarının bakımını üstlenmesi için genelge yayımladığını anımsatarak, “Bunu Türkiye genelinde özellikle AK Parti belediyeleri gerçekleştirdi. Fakat farklı siyasi partilere mensup belediyeler, şehirlerinin içerisinde geçen karayollarının daha önce yaptığı yollara ne yazık ki istediği kadar bozulsun bakım yapmadılar. Vatandaş sorduğu zaman hemen şunu söylediler. 'Burası Karayoları'nın ilgili alanındadır, onun yapması gerekir'. Bu ilçe senin, bunun bakımını yapsan ne olacak? Maalesef... Zaman oldu oralara da el atmak durumunda kaldık” dedi.
DERELERE SANAYİ VE EVSEL ATIK ATILMAYACAK
Arıtma tesislerinin de belediyelerin yapması gereken yatırımlar arasında olması gerektiğini belirten Erdoğan, içme suyunun ve atık suların paralarını belediyelerin aldığına dikkati çekti.
Bazı belediyelerin arıtma tesisi yapmadığını bazılarının da yapılan çalışmaları yarım bıraktığını ifade eden Erdoğan, “İlk etapta Ergen'e için 3,2 milyar lira ayırdık. DSİ bu iş için çalışıyor. Trakya Gelişim Projesi yani TRAGEP'e yönelikte 10 katrilyon lira ayırdık. bütün bunlarla istiyoruz ki altyapıyı üst yapıyı, bütün bu dereleri pırıl pırıl yapalım. Buradaki suları çıkış noktasındaki hale gelsin ve bu suyla bütün Trakya Ovası'nı sulayalım. Şimdi bunun adımlarını atıyoruz. Bütün bu dereler olduğu gibi koruma altına alınacak, sanayi atıkları, evsel atıklar buralara atılamayacak, istiyoruz ki yemyeşil parklarla da bu sorunu çözelim.”
“EDİRNE'NİN KABUĞUNU KIRIP POTANSİYELİNİ AÇIĞA ÇIKARTMALIYIZ”
Erdoğan, ileri standartlara sahip demokrasilerde idareciden eser, hizmet ve vizyon üretmesinin beklendiğini belirterek, ileri demokrasilerde kimlik siyaseti, etnik siyaset, korkular ve istismar üzerinden yapılan siyasetin, hizmet siyasetinin gerisinde kalacağını ve yok olacağını söyledi.Yeni Türkiye'nin hizmet siyasetini benimsediğini, eski siyaset anlayışının yok olmaya mahkum olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti, “Şu anda hizmet siyasetini tercih eden illerimizde çok ciddi bir kalkınma heyecanı yaşanırken, kimlik, etnik kimlik, korkutma ve istismar siyasetinin hakim olduğu illerde çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. İki ilçe hatta iki belde arasında hizmet siyasetiyle diğerlerinin farkı açık ve net şekilde ortaya çıkıyor. Biz Edirne'nin böyle bir vizyonsuzluk yaşamasını arzu etmiyoruz. Selçuklu'nun kadim başkenti Konya dünyada büyük şöhrete sahip ve bir dünya markası haline geldi. Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa aynı şekilde bir dünya markası oldu. Osmanlı'nın tarihi başkenti İstanbul zaten bir dünya şehriydi, yaptığımız yatırımlarla bu özelliğini daha da öne çıkarttı. Ama 88 yıl Osmanlı'ya başkentlik yapmış Edirne, kadim başkentlerle aynı noktaya, aynı konuma henüz yükselemedi. Bunu hep birlikte aşmak zorundayız. Edirne'nin kabuğunu kırıp potansiyelini açığa çıkartıp, bir dünya markasını olmasını sağlamak zorundayız.”