3 boyutlu koruma
Edirne Valiliği'nden Osmanlıya 92 yıl başkentlik yapan ve bir çok medeniyeti bağrında barındıran Edirne'nin tarihine büyük hizmet.
Kentteki tescilli tarihi binaların 3 boyutlu Mimari Rölevesini çıkartılarak dijital arşiv oluşturmak amacıyla 160 bin Euro'ya alınan 3 Boyutlu Lazer Tarama Cihazı ile çalışmalar hızla devam ediyor.
ETUR bünyesinde bulunan cihaz ile şu ana kadar 22 Konak ve 12 tescilli tarihi binanın birebir boyutlara yakın 3 boyutlu mimarı rölevesi çıkartılarak dijital arşive eklendi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Tarih ve kültür kenti olana Edirne'de yüzlerce tescilli tarihi yapı var. Ne yazık ki bunların şu ana kadar bir envanteri çıkartılmamış ve bu binalar yıkıldığında veya herhangi bir sebepten dolayı yandığında elimizde binalarla ilgili herhangi bilgi bulunmuyordu. 160 bin Euro'ya aldığımız bu 3 boyutla lazer tarama cihazı ile bu güzelim eserlerimizin neredeyse birebir mimari rölevesini çıkartıyoruz. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz” dedi.
Edirne'de lazer tarama cihazı ile 550 tescilli tarihi binanın 3 boyutlu mimari rölevesi çıkartılacak.
3 BOYUTLU LAZER TARAMA CİHAZI
Lazer tarama teknolojisi hızla gelişen bir teknolojidir. En önemli özelliği çok kısa sürede, ekonomik olarak objenin gerçeğine yakın 3B modelinin elde edebilmesi için nokta bulutları üretmesidir. Günümüzde minimum giderle hızlı ve eksiksiz 3B geometrik model ve görsel bilgiye sahip olmak önemlidir.
Yersel lazer tarama teknolojileri, yeni bir ölçme tekniği anlamında bir devir açmıştır. Anlık olarak taranan obje veya nesne yüzeyini yansıtan, saniyede binlerce nokta elde edilmektedir. Bu noktalar yardımıyla, bu verilerin düzgün bir şekilde değerlendirilmesi ile gerçeğe yakın 3B modeller elde edilmektedir. Oluşturulan model üzerinden nokta konum bilgilerine, objenin boyut bilgilerine, yüzey, alan ve hacim bilgilerine ulaşılabilmektedir. Taramaya başlamadan önce bir ölçü tasarımının yapılması, istenilen doğruluğa göre tarama parametrelerin belirlenmesi gerekir. Diğer ölçme yöntemleri ile karşılaştırıldığında ekonomik, hızlı bir tekniktir. Elde edilen nokta bulutu verileri birleştirilerek yapılara ait detaylı 3B nokta bulutu verileri oluşturulabilmektedir. Kültürel miraslardan birçoğu doğal veya insani nedenlerden dolayı hasara uğramış durumdadır. Böyle eserler belgeleme çalışmalarında çalışanlar için tehlike teşkil etmektedir. Yersel lazer tarayıcılar kullanılarak bu gibi yerler kolayca taranarak belgelenebilmektedir. Bunun yanında tarama aşamasında taranacak nesnelerle temas olmadığından tarihi dokuya da zarar verilmemektedir. Lazer tarama cihazı ile yapılan tarama işleminde çok sayıda nokta elde edilmektedir. Bu noktaların bilgisayarda kapladığı boyutun büyük olması, verilerin işlenmesini yavaşlatmaktadır. Verilerin işlenmesinde çalışma kapasitesi yüksek bilgisayarların kullanılması veri işleme aşamasını hızlandıracaktır.
Haber Merkezi