1944'te Auschwitz kampında öldürülen Romanlar unutulmadı
2 Ağustos 1944'te Auschwitz kampında öldürülen Romanların anısına Meriç Nehri kıyısında anma etkinliği düzenlendi.
2 Ağustos 1944'te Nazi AlmanyasınınAuschwitz Kampı'nda hayatlarını kaybeden Romanların anısına düzenlenen etkinlikte Meriç Nehri'ne çiçekler bırakıldı.Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu tarafından 'Roman Soykırımı Anma Günü' dolayısıyla düzenlenen etkinlikte 2 Ağustos 1944'te Auschwitz kampında öldürülen Romanlar anıldı.
Meriç Nehri kıyısında bir araya gelen Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu üyeleri ve romanlar, düzenlenen etkinlikte ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Romanların katledilişinin 78. yıl dönümünde hüzün ve acı yaşadıklarını söyleyen Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu BaşkanıTuran Şallı,2. Dünya Savaşı'nda Nazi rejiminin Romanlara yönelik kitlesel soykırım yaptı.2. Dünya Savaşı sırasında Nazi rejimi ve işbirlikçilerinin desteğiyle 500 bin Roman ve Sinti'nin katledildiğinden söz edilmektedir. 2-3 Ağustos 1944'te kamplardaki Çingeneler bir gecede yok edildiler. Bu gibi benzer olayların bir daha yaşanamamasını temenni ediyoruz" ifadelerine yer verdi.
Düzenlenen etkinliklerle katliamlara dikkat çekmek istediklerini söyleyen Şallı, Tüm etnik kimliklerin uğradıkları soykırımları kınıyor, devleti yönetenleri ve halkları, 'Soykırım insanlık suçudur' bilinci altında vicdanen duyarlı olmaya davet ediyoruz" diyerek çağrıda bulundu.
Nazi rejiminde kadın ve çocuk demeden binlerce Roman'ın katledildiğini ifade eden Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak,"Birçok zaman bayramlarında, neşeli günlerinde, sevinçlerinde hep beraber onlarla birlikte neşelerini, sevinçlerini paylaştık. Ancak bugün Roman insanlarının en üzücü günlerinden birisi. Bugün Porajmos diye tanımlanan Roman soykırımının 78'inci yıl dönümü. 1944 Nazi Almanyasında faşizmin bir gecede 3 bine yakın insanı, başta kadın, çocuk ve yaşlılar olmak üzere katlettiği bir gün. Tarihçilerin söylediğine göre, İkinci Dünya Savaşı'nda 200 ile 800 bin arasında Roman insan soykırıma maruz kaldı. Bu bir insanlık suçu, soykırım. Bu aslında faşizmin gerçek yüzü. Çünkü bu insanların hiçbir suçları yoktu. Sadece Roman oldukları için katledildiler. Bizler bu günü unutmayacağız, unutturmayacağız"şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Şallı ve katılımcılar, Meriç Nehri'ne rengarenk çiçeklerden oluşturulan çelenk ve Romanların uluslararası bayrağını bıraktı.
Özlem Ceylan