15 BİN LİRAMIZ YOK MU?

Nehir ve göletler ile Süloğlu barajında elektro şok cihazı ve kaçak avlanmanın önüne geçmek için maliyeti 15 bin lira olan tekne alınamıyor, balık nesli kuruyor.

TAKİP ET

Meriç, Tunca nehri, Süloğlu barajı ve göletlerde yapılan kaçak avcılığın önüne geçilemiyor. Bu sularda yaşayan Yayın, Sazan ve levrek gibi türlerin hızla tükendiğini belirten uzmanlar, son dönemde elektroşok aleti ile avlanma yapıldığını belirterek, her avlanma da en az 500 kilo balık yakalandığını söylediler.

YENİ MODA ELEKTROŞOK

Geleceği düşünmeden ve sadece kazanç için balık neslinin tükenme tehlikesi içinde olduğunu belirten ve bu durumdan aşırı şikayet eden amatör balıkçılar, “Son dönemde bu tür balıkçılar elektroşok aleti alarak avlanıyorlar. Aldığımız duyumlarda Nehirlerde ve barajda bunları yapanlarında kooperatiflerin üyesi olduğu söyleniyor, ancak yakalamak mümkün değil. Çünkü hepsinin kayıkları ve iletişimleri var. Ne jandarma, ne Tarım İl Müdürlüğü bir şey yapamıyor ama balık nesli tükeniyor. Elektroşok ile yapılan avcılıkta kilolarca balık yakalanıyor. Bir zamanlar Süloğlu barajında Kefal vardı ama şimdi yok. Nehirlerimizin en lezzetli balığı olan Yayın böyle giderse yok olacak. Çünkü üreme zamanında bile tutuluyor. Bu cihaz ufak, büyük dinlemiyor ne varsa topluyor. Bunun önüne geçilmesi gerekli” dediler.

NASIL BİR CİHAZ?

Elektroşok cihazı ile ilgili bilgi veren uzmanlar, “Bu cihaz saklanması çok kolay olan ve akü ile çalışan bir cihaz. Balıkçılar bu cihazı suya sokuyor ve yaydığı sinyaller ile etraftaki balıkları çekiyor ve bayıltıyor. Genelde bu cihazlar bilimsel araştırmalarda kullanılıyor. Bilim adamları yakalanması zor olan cinsleri bu sayede yakalıyor ve gerekli araştırma yapıldıktan sonra tekrar suya salınıyor. Ancak burada önemli bir nokta var. Yayın balığı pulsuz olduğu için zarar görüyor ve çabuk ölüyor. Bu şekilde avlanma Yayın balığının neslini kurutacaktır” dedi.

BİR TEKNE ALAMIYORUZ?

Kaçak ve elektroşok ile avlananların engellenmesi için İl Tarım Müdürlüğünün sıkı denetim yapması gerektiğini ancak İl Tarım Müdürlüğünün teknesi olmadığını belirten Amatör Balıkçılar, “ Defalarca İl Tarım Müdürlüğü ile görüştük, iyiniyetli çaba gösteriyorlar ancak kaçak avlanan balıkçının teknesi var, denetim yapacak olanların yok. Bir an önce İl Tarım Müdürlüğünün tekne alması gerekli. Her gün bir tur atılsa kimse cesaret edemez. Valiliğin, İl tarım Müdürlüğünün 15 bin lirası, nesli tükenecek olana balıklardan daha mı kıymetli?” dediler.

Bakmadan Geçme