Ağalık ihalesinde katı değişiklikler
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Belediye Meclis Salonunda basın toplantısı düzenleyerek Kırkpınar Ağası'nı belirleyen Koç Satış İhalesi'nde 3 önemli değişiklik yaptıklarını ifade etti.
Başkan Gürkan; bundan sonra Kırkpınar Koç Satış İhalesi’ne girmek için yatırılan dosya bedelinin 5 bin TL’den 25 bin TL’ye çıkarıldığını; ihaleyi kazanan kişinin beyan ettiği bedeli 15 gün içinde ödemek zorunda olduğunu ve bu şartları tamamen yerine getirdiği takdirde ihaleyi kazanan kişinin Kırkpınar Ağası unvanını kullanabileceğinin altını çizdi.
Çorlu’da meydana gelen tren kazasında 24 vatandaşın hayatını kaybetmesi nedeniyle;Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin bu yıl buruk başladığını dile getiren Gürkan, “Bu nedenle Kırkpınar’ın geleneksel davul-zurna ile başlama geleneğini bir eğlenceden çıkartarak, bir matem havasında; 2 gün yas tutarak geçirdik. Çarşamba Günü itibariyle de Kırkpınar’ımızın 657 yıllık geleneğine uygun olarak, davullar vurmaya, zurnalarda çalmaya başladı. Elbette Kırkpınar, bütün tarihi boyunca her şartta devam etmiş olan bir organizasyon. Zaten Kırkpınar’ın en büyük özelliklerinden; UNESCO somut olmayan Dünya Mirası Listesi yer almasının da en önemli nedenidir; savaşta-barışta; iyi günde-kötü günde hiç kesilmemiş olması. Nitekim 2016 yılında FETÖCÜ teröristlerin kanlı darbe girişiminde dahi biz bir hafta sonra yağlı güreşlerimizi yapmıştık. Bu yıl da güreşlerimiz, geleneklerimize uygun olarak Cuma günü başlayacak. İlk olarak ağamızı karşılayacağız. Dualarımızı yapacağız. Cuma namazından itibaren de cazgırlarımız, pehlivanlarımızı salavatlayarak Hz. Hamza’dan aldıkları desturla dualı çayıra tekrar salacaklar.” İfadesinde bulundu.
Gelenek sürüyor
Yağlı güreşlerin 13 Temmuz Cuma Günü geleneklere uygun olarak başlayacağını söyleyen Gürkan, “Geçtiğimiz yıl katılan pehlivan sayısında tüm zamanların rekorunu kırmıştık. 2199 pehlivan katılmıştı. Yağlı güreşte toplam 14 boydapehlivanımız var. Yağlı güreş yapan her pehlivanın hayali, arzusu Kırkpınar çayırına çıkıp; güreşmektir. Kırkpınar’ın böyle bir dualı, geleneksel bir çayırı vardır. Türkiye’nin dört bir yanından her boydan, toplam 14 boyda binlerce pehlivan yine şehrimize gelmeyebaşladılar. Perşembe 10.00’dan itibaren tartıya çıkıp, kayıt yaptıran pehlivan sayısı 1349 oldu. Ancak bu yıl geçtiğimiz yılın rekoru olan 2199 rekor sayısının üzerine çıkmasını bekliyoruz. İpuçları bize bunu gösteriyor. Tabi bu çok güzel bir olay. 2 bin pehlivanın katıldığı dünyada başka bir organizasyon yok.Diğer taraftan her geçen gün teknik altyapı ve zaman açısındanbu iş gittikçe zorlaşıyor.Cumartesi günü Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Encümeni olarak toplanacağız. Bu konuyu orada da gündeme getireceğim” dedi.
“Tek iki Altın Kemerli Ağa”
Bu yılki Kırkpınar Ağalığı İhalesinin bir ay önce yenilendiğini ve tarihteki tek iki Altın Kemerli Ağa olan Seyfettin Selim’in ağalığı yine ihaleyi alarak; 657. Kırkpınar Ağası olduğunu ifade eden Gürkan; “15 Temmuz Pazar Günü saat 15.00’de Kırkpınar Çayırı’nda yine geleneklerimize uygun olarak canlı yayında, 81 milyonun gözü önünde ağalık ihalemizi yapacağız.2019 yılı 658. Kırkpınar Ağalık İhalesi’ni gerçekleştireceğiz.”
Gürkan, yaşadıkları tecrübeler ve birtakım olumsuzluklar nedeniyle ağalık ihalesinde 3 ayrı değişiklik yaptıklarını dile getirdi.
Katı değişiklikler yapıldı
Değişiklik yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Başkan Gürkan; bu üç önemli değişikliği açıkladı;
1. “Daha önceki yıllarda 5 bin TL olan dosya bedelini 25 bin TL’ye çıkarttık. Orada toplayacağımız 25 bin TL’ler bizim için bir önem teşkil etmez. Ama 81 milyonun önüne çıkıp bir anlamda tanıtımınızı yapıyorsanız bunun bir bedeli olmalı. Bu bedeli de ödeyebilecek olanlar ağalık ihalesine girsin” dedi.
2. “Önceki şartnamelerimizde Kırkpınar Ağalık İhalesi’ni kazanan; ihalenin takip ettiği aydan başlayarak öne sürmüş olduğu Ağalık bedelini 3 ayda 3 eşit taksitte ödemek zorundaydı. Bizler ödenmediği ya da geciktiği takdirde bir takım inisiyatifleri kullanarak, Kırkpınar’a bir zarar gelmemesi için inisiyatif kullanıyorduk. Ama gördük ki; kullandığımız inisiyatif yanlış anlaşılıyor, iyi niyetimiz suiistimal ediliyor. O yüzden bu yıl yaptığımız katı değişikliklerle bu inisiyatiflerin hepsini kaldırdık. Bundan böyle, bu yıl geçerli olmak üzere Kırkpınar’ın ağalık ihalesi bittikten sonra ihaleyi alan kişiye 15 gün süre veriyoruz. 15 gün içinde ağalık ihalesinde öne sürdüğü rakam ne ise bunun tamamını belediyeye yatırmak zorunda. Yatırmadığı takdirde ihale onaylanmayacak. Otomatikman, başka bir bildirime gerek kalmadan ihaleyi iptal ederek, yenileyeceğiz” dedi.
3. Ağalık ihalesi onaylanana kadar ve paranın tamamı ödenene kadar ihaleyi alan kimse Kırkpınar Ağası unvanını kullanamayacak. Önce şartlar yerine getirilecek 15 gün içinde paranın tamamını yatıracak, biz ihaleyi onaylayacağız ve ondan sonra o kişi Kırkpınar Ağalığı unvanını kullanabilecek” dedi.
Başkan Gürkan; “Edirne’ye Kırkpınar dolayısıyla çok ziyaretçi geldiğini ve bazı ziyaretçilerin babalarının, dedelerinin geleneklerine uyarak getirdikleri çadırlarda ya da açık havada çimenlere yayılıp yatmayı tercih ediyorlar.Biz de bu geleneği saygıyla karşılıyoruz. Ama çevreyi kirletmemeleri konusunda duyarlı davranmalarını bekliyoruz” dedi.
Gürkan, sözlerine son verirken otellerde, pansiyonlarda yer bulamayan misafirlerin Kredi Yurtlar Kurumunda belli ücret karşılığı kalabileceklerini de vurguladı.
Özlem Ceylan