600 yıllık gelenek devam ediyor
Tarih kenti Edirne'de bulunan Osmanlı döneminin en önemli mimari eserlerinden biri olan Eski Cami'de müezzinler tarafından asırlardır yürütülen kılıçla minbere çıkıp hutbe okuma geleneği devam ediyor.
Osmanlı devrinden kalma, padişahların kılıç kuşanarak tahta çıkış geleneği günümüzde Eski cami'de cuma ve bayram hutbelerinin okunmasıyla devam ediyor.
Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu konuyla ilgili "Osmanlıdan önceki dönemler dede günümüze kalan gelenek olan kılıç ile hutbeye çıkma geleneği fetih ile alınan yerlerde hutbeye kılıçla çıkılır ve bu gelenek eski camiimizde günümüzde de devam edilir. Kılıçla çıkma o yerin o yörenin kılıçla fethedildiğinin en büyük göstergesidir. Güvenliği ifade eder, kılıç bir bakıma güven içerisinde bu ibadetinde yapıldığının işaretidir." Şeklinde konuştu. Taşcıoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Edirne'nin Türkler tarafından kılıçla fethedilmesi ve padişahların Eski Cami'de kılıçlarını kuşanarak tahta çıkışları nedeniyle, minberde kılıç kuşanarak hutbenin okutulması geleneği sürdürülüyor"
KAYNAKLARA GÖRE ESKİ CAMİİ VE KILIÇLI HUTBE
Yazılı kaynaklarda ise 'kılıçla çıkılan minberden yine kılıçla inildiğini, yapılan araştırmalarına göre Yıldırım Beyazit'in oğullarından Süleyman Çelebi kenti ele geçirdikten sonra bu camiyi inşa etmeye başlamış daha sonra inşaata Süleyman Çelebi'nin kardeşi Musa Çelebi devam ettirmiş. Fetret döneminin sona ermesinden sonra 1. Mehmet caminin inşaatını 1414 yılında tamamlayarak hizmete açmıştır.
Eski cami 600 yıllık geleneği nedeniyle Cuma günleri tıklım tıklım doluyor. Cuma namazını kılan cemaat imamın kılıçla verdiği hutbeyi büyük bir dikkat ve ilgiyle izliyor. Bu da halkın geleneklerine ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor.