'164 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta'

01-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı dolayısıyla Edirne İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğü KETEM Birimi tarafından çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

'164 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

01-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı dolayısıyla Edirne İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğü KETEM Birimi tarafından çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Edirne Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı salonunda “Sen olma Bari” başlığı altında meme kanseri ve KETEM konulu bilgilendirme semineri düzenlendi. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, “Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin giderek artmasına yol açmıştır. En son İstatistiklerimize göre ülkemizde bir yıl İçinde yaklaşık 164 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır” dedi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Edirne Roman Müzikleri Topluluğu’nun gösterisi ile devam etti.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz’ın konuşmasının ardından KETEM sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz’un KETEM konulu bilgilendirme sunumu ve Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Melda Canbaz’ın meme kanseri ile ilgili risk faktörleri ve belirtilerini içeren tanıtım konuşması ile devam etti.

 “Giderek yaygınlaşan bir hastalık”

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmakta olduğunu vurguladı.

“Erken Teşhis Hayat Kurtarır”

Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır diyen Yılmaz, “Kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tam olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Bir tarama programının başarıya ulaşabilmesi için toplum tabanlı olması ve hedef nüfusun %70'ni kapsaması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığımızın "Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda ülkemizde 208 adet KETEM mevcuttur. Yeni KETEM'ler olabildiğince hastane dışında ulaşımı daha kolay Sağlıklı Hayat Merkezi şeklinde planlanmakta olup, tarama oranlarımız yeni açılan KETEM'lerle birlikte giderek artmaktadır. Bireyler de kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmelidirler. Sağlık çalışanları ve bireyler erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır” şeklinde konuştu.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Kanser ile mücadelenin kanser kayıtçılığından tedavi ve palyatif bakıma kadar uzanan geniş bir yelpazeden oluşan oldukça komplike bir süreç olduğunu söyleyerek; “Ulusal ve uluslararası alanlarında uzman bilim insanlarına danışarak oluşturulan yeni projelerin ve revize edilen "Ulusal Kanser Kontrol Programımızın” başarıları temelde halkımızın ve sağlık personellerimizin farkındalığının arttırılmasına bağlıdır. Bu gün de şüphesiz ki bu konuda en önemli fırsatlardan biri olup, kanserle mücadelede daha güzel başarılara imza atmamızı ümit ediyorum” dedi.

Edirne Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı KETEM birimi sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, KETEM ile ilgili bilgilendirmeler içeren sunumunda kanserin son yıllarda giderek arttığını ve amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu bu yüzden de taramaları düzenli bir şekilde takip ederek bu kanserlerin önüne geçilmesini istediklerini vurguladı. Dr. Meltem Sözer Yavuz, ayrıca belli yaş sınırları içerisinde sosyal güvencesi olmasa da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bireylere ücretsiz olarak tarama yaptıklarını söyledi.

Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen seminer Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Melda Canbaz’ın meme kanseri ile ilgili bilinmeyen önemli risk faktörleri sunumu ve katılımcılarla soru cevap şeklinde devam ederek sona erdi.

Özlem Ceylan