
BİR BÜYÜK DİN ÂLİMİ İBRAHİM KOÇAŞLI RAHMETE ERDİ
Beyazıt Sansı
07 Temmuz 2015 Salı günü, Edirne’nin tarihinde büyük din âlimi İbrahim Koçaşlı’nın ölüm günü olarak âlimleri değerleridir.
Ancak Türk toplumunda Din âlimlerinin yeri, daha bir başka olarak kabul görmektedir.
Bunu; 07 Temmuz 2015 Salı günü Selimiye Camii’nin Avlusunda, büyük âlim İbrahim Koçaşlı’nın cenaze töreninde çok açık ve net olarak gördük.
Bu hal ve davranışı ile; Edirne Halkına benim saygım ve hayranlığım bir kat daha artmıştır.
Edirne Halkı, yeterince duyurulmamasına rağmen büyük din âlimi İbrahim Koçaşlı Hocanın ölüm haberini almış ve muhteşem Selimiye Camii’ne koşmuştur.
***
İbrahim Koçaşlı Hocamız, 1934 Konya doğumludur.
Rahmete erdiği gün 81 yaşındaydı.
Ben, kendisiyle 1990’lı yılların başlarında tanışmak bahtiyarlığına erdim.
O yıllarda sabah namazlarına henüz yeni başlamıştım.
İşte öyle bir sabah namazında bu büyük din âlimiyle tanışmak ve onu imamlığında bir sabah namazı kılmak bahtiyarlığına eriştim.
Kendisi hem dostu, hem de talebeleri olan seçkin şahsiyetlerle her sabah namazını Edirne’mizin ayrı bir camiinde kılıyordu.
Büyük âlim İbrahim Koçaşlı ile o yıllardan bu yana gelen, bir gönül dostluğumuz olmuştur.
Onu yakından tanımak ve onun engin din bilgilerinden yararlanmayı Yüce Allah, bana da nasıp etmiştir.
Büyük din âlimi İbrahim Koçaşlı Hocamız, aydın fikirli bir din bilginiydi.
Kendisinden ilim talep edenlere hoş görü ve sevgiyle bakar, inanç ve ibadet özgürlüğünün güzelliğine hasseten dikkatleri çekerdi.
Kendisine gönül veren, inanan dostlarını her hangi bir tarikatın kalıplarına sokmak için asla bir davranışta bulunmazdı.
Onun bize öğrettiği ve önerdiği yol; Hz. Kur-an’ın ayetleri ve bilhassa Üstat Elmalılı Hamdi Yazır’ın tefsiriydi.
***
Büyük din âlimi İbrahim Koçaşlı Hocamızı böylesine küçük bir köşe yazısında anlatmak elbette ki zordur ve mümkün de değildir.
Sevindirici olan şudur ki; Bu büyük din âliminin değerini başta Edirne Halkımız olmak üzere, Edirne Valisi Sn. Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Sn. Recep Gürkan, Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Hükümet Üyeleri de bilmekteydiler.
Bunun içindir ki; Büyük din âlimi İbrahim Koçaşlı Hocamızın naaşı, Saygıdeğer Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in teklif ve önerisi ile; Cumhuriyet Tarihinde ilk kez olarak Muhteşem Selimiye Camii’nin haziresine defnedilmiştir.
***
Çok değerli İbrahim Koçaşlı Hocamız, burada bir şehitle komşu olarak sonsuza kadar kalacaktır.
Balkan Harbinde Edirne’yi savunurken şehit düşen Süvari Yüzbaşı Raşit Bey, İbrahim Koçaşlı Hocamızın ebedi komşusu olmuştur.
Yüce Allah’ın bir mucizevi takdirini de burada apaçık görmekteyiz.
Bir Yüce Din âlimi ile vatanı için şehit düşen bir kahraman asker Muhteşem Selimiye Haziresinde komşu oluyordu.
Bu bir tesadüf olamaz…
Bunun hikmetleri üzerinde akıl sahiplerinin derin derin düşüneceğini umuyorum…
***
Uzun yıllar ilminden ve irşadından yararlanmak bahtiyarlığını yaşadığım çok değerli âlim İbrahim Koçaşlı hocamıza Yüce Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.
Nurlar içinde yatsın…