'Tarımsal sulama ve tarımsal ürün çeşitliliğini arttırmayı hedefliyoruz'

Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantıları devam ediyor. Toplantıya katılan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne'de 2023 yılından itibaren tarımsal sulama ve tarımsal ürün çeşitliliğinin sağlanmasına ağırlık vereceklerini söyledi.

'Tarımsal sulama ve tarımsal ürün çeşitliliğini arttırmayı hedefliyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, İl Genel Meclisi'nin Ekim ayı toplantısına katıldı.

2022 yılı ek bütçesini gerekçeleriyle birlikte il genel meclisine anlatacaklarını söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Çalışmaları devam eden 2023 yılı bütçe çerçevesinde de meclis üyeleri ile karşılıklı bir fikir alışverişinde bulunacaklarını  ifade etti.

İl Özel İdare'nin Kasım ayı toplantılarında bütçe görüşmelerinin gündeme geldiğini ve karara bağlandığını hatırlatan Vali Kırbıyık, il genel meclis üyelerinin fikirleri doğrultusunda gelecek ayki toplantıda bunun görüşmelerini sağlayacaklarını dile getirdi.

"Tarımsal sulama ve tarımsal ürün çeşitliliğini arttırmayı hedefliyoruz"

2023 bütçesi için üzerinde ağırlıkla durmak istedikleri başlığın tarımsal sulama ve tarımsal ürün çeşitliliğinin sağlanması olduğuna dikkat çeken Vali Kırbıyık, 2023 yılı bütçe teklifinde tarımsal sulama ve tarımsal ürün çeşitliliğini arttırmaya yönelik yapılacakların görüşüleceğini belirtti.

"Hedefimiz, yeni tarımsal alanları sulamaya açmak"

Daha önceden işletime alınmış ama çeşitli sebeplerle hali hazırda kullanılmayan sulama kanalları olduğunu aktaran Kırbıyık, "Bunların tekrar hayata döndürülmesi ile birlikte sulamaya açabileceğimiz alanlar olduğunu değerlendiriyoruz. Devlet Su İşleri'nin Özel İdare'ye teslim edilen kuyular marifetiyle yeni sulama kanallarının oluşturulup sulamaya açılabilecek araziler olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki yıl birlikte bu konuda umuyorum en doğru kararı veririz. Tarımsal sulama alanında her ilçemizde en azından bir kaç projeyi hayata geçirip yeni tarımsal alanları sulamaya açalım diye düşüyoruz. Edirne tarım şehri ve tarımdaki ürün kapasitesinin arttırılması da öncelikli işlemlerimiz arasında yer almakta" dedi.

                "Edirne'nin tarımda dört ürüne hapsedilmesi, sorunlara yol açabilir"

Tarımla ilgili ikinci hususun da tarımsal  ürün çeşitliliğinin sağlanması olduğuna vurgu yapan Vali Kırbıyık,  Belirli bölgelerde ilçelerde ve kırsal alanlardaki ziyaretlerimizde görüyoruz. Bazı alanlarda ceviz yetiştiriciliğinde önemli mesafe kat edilmiş, bazı alanlarda bağcılıkla ilgili faaliyetler var, meyve bahçeleriyle ilgili çalışmalar var, bazı bölgelerde ise yaş sebze ile ilgili çalışmalar olmuş. Bunların zenginleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İlin Sadece 4 ürüne hapsedilmesinin uzun vadede belli sorunlara yol açacağını düşünüyoruz. Tarım arazilerimizin neredeyse tamamında buğday, çeltik, ayçiçeği ve kanola ekili, diğer ürünlerimiz yüzde 1-2'lik bir alana hapsolunmuş durumda. Burada da tarımsal ürün çeşitliliğini sağlamak üzere tarımla ilgili yeni bir proje başlığı açıp, özellikle kapalı meyve bahçeleri olabilir tecrübe ile sabit belli gelişim sağlanmış bölgelerde" şeklinde açıklamada bulundu.

Yüzde 50 veya yüzde 75 Özel İdare hibesi, geri kalan kısmının da vatandaşın kendi katkısının olacağı desteklemeleri gelecek yıl içerisinde başlatmayı istediklerini belirten Vali Kırbıyık, 2023 bütçe teklifini buna uygun şekilde hazırlayıp, sunacaklarını ifade etti.

"Kırsal altyapı faaliyetleriyle ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık"

Kırsal altyapı faaliyetleriyle ilgili çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyen Vali Kırbıyık, "Burada üzerinde duracağımız bir diğer başlık Özel İdare'nin ilgili organları arasında, yani İl Genel Meclisi, Daimi Encümen ve Vali arasındaki uyumun, koordinasyonun iyi bir şekilde sağlanması. Çünkü genel karar organı sıfatıyla burada il genel meclisinin belli görev yetki ve sahası var. Valililiğin yürütmeden kaynaklı ciddi bir görev ve yetki sahası var, yine daimi encümenin de kendi yetki ve sahası var. Bu yetkilerimizi kullanırken birbirimizle uyumlu şekilde gerçekleştirebilirsek bu şehrin kaynaklarını daha iyi yönetmiş ve daha fazla katkı sağlamış oluruz diye değerlendiriyoruz. Bu kapsamda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmayı önemsiyoruz" ifadelerine yer verdi.

2023 bütçe görüşmelerinin başlayacağını belirten Vali Kırbıyık, toplantının basına kapalı devam eden kısmında ise il genel meclis üyeleri ile fikir alışverişinde bulundu.

Edirne Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, Eylül ayı faaliyetleriyle ilgili sunum yaparak yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 İl Özel İdaresi'ne 144 milyon lira ek ödenek verilmesi onaylandı.

Özlem Ceylan