Nevruz ateşi yakıldı, dilekler ağaca asıldı

Edirne'de baharın habercisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, Söğütlük Millet Bahçesi'nde gerçekleştirilen programla kutlandı. Daha önce olumsuz hava şartları nedeniyle ertelenen etkinlik, yoğun katılım ve renkli görüntüler eşliğinde gerçekleşti.

TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kutlamalara İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, AK Parti İl Başkanı Belgin İba, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik alanında kurulan sahne ve stantlarda gün boyunca çeşitli kültürel faaliyetler düzenlenirken, katılımcılar baharın gelişini birlikte karşıladı.

Programda konuşan Bülent Turan, Nevruz’un yalnızca mevsim değişimini simgelemediğini, aynı zamanda yenilenme, umut ve diriliş anlamı taşıdığını ifade etti. Edirne’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Turan, şehrin tarih boyunca önemli bir geçiş noktası olduğunu vurguladı. Edirne’nin Türkiye için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Turan, kentin Avrupa’ya açılan kapı konumunda olduğunu ve bölgesel istikrara katkı sunduğunu söyledi.

Türk Polis Teşkilatı’nın 181’inci kuruluş yıl dönümüne de değinen Turan, güvenlik güçlerinin özverili çalışmalarına dikkat çekerek, her koşulda milletin yanında görev yaptıklarını ifade etti. Nevruz’un geniş bir coğrafyada ortak kültürel değer olarak kutlandığını hatırlatan Turan, 2009 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilen bu geleneğin bugün toplumsal birlikteliğin önemli sembollerinden biri haline geldiğini belirtti.

Edirne Valisi Yunus Sezer ise Nevruz’un dayanışma ve kardeşlik duygularını pekiştirdiğini dile getirerek, Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar uzanan geniş coğrafyada aynı heyecanla kutlanan bu bayramın kültürel bağları güçlendirdiğini ifade etti. Baharın gelişiyle birlikte toprağın yeniden canlandığını belirten Sezer, Nevruz’un bereket ve umut anlamı taşıdığını söyledi.

Konuşmaların ardından Nevruz’un sembolik değerlerini yansıtan özel “Nevruz Sofrası” kuruldu. Sofrada yer alan keçi patisi, yumurta, sumak, sümelek, mum, ayna, sirke ve elma gibi geleneksel unsurlar katılımcılara ikram edildi. Bu semboller Nevruz’un kültürel zenginliğini gözler önüne serdi.

Program kapsamında geleneksel ritüeller de yerine getirildi. Protokol üyeleri Nevruz ateşi hep birlikte yaktı. 

Çeşitli ritüellerin gerçekleştirildiği kutlama programında demir dövme seremonisi de gerçekleştirildi. 

Alanda düzenlenen yağlı güreş gösterileri ve yumurta tokuşturma etkinliği ise vatandaşların yoğun ilgisini çekti.

Etkinlikte kurulan dilek ağacı da dikkat çekti. İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, üzerine “Daha güçlü Türkiye” yazdığı dileğini ağaca asarken, programa katılan vatandaşlar da kendi temennilerini aynı ağaca bıraktı.

Gün boyu süren kutlamalar halk oyunları ve çeşitli etkinliklerle devam ederken, Edirne’de Nevruz Bayramı birlik, beraberlik ve umut duygularının ön plana çıktığı bir organizasyon olarak hafızalarda yer aldı.