'Gelişen ve değişen dünya şartlarına ayak uyduramayan esnafın ayakta kalma şansı zor'

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok vatandaş internetten alışveriş yaparken, esnaflar da E-ticarete yöneliyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, değişen, gelişen dünya konjonktürüne ve şartlarına ayak uyduramayan esnafın uzun soluklu ayakta kalma şansının olmadığını belirtti.

'Gelişen ve değişen dünya şartlarına ayak uyduramayan esnafın ayakta kalma şansı zor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte vatandaşlar dışarıya çıkmak yerine birçok ihtiyacını internetten karşılar oldu. Günümüzde kendi imkanlarıyla ayakta durmaya çalışan esnaflar da çareyi E-Ticarete yönelmekte buldu.

2021 yılında ülkemizde E-ticaret hacmi %69 artarak 381,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Sipariş adetleri ise yüzde 46 artarak 2 milyar 297 milyon adetten 3 milyar 347 milyon adede yükseldi. Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, E-ticaretin günümüzde her kesim tarafından yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekti.

Vatandaşların internet alışverişine olan ilgisinin artması dolayısıyla esnaf da gelişen ve değişen dünyada teknolojik imkanlara yenik düşüyor. Artık ayakta kalmak isteyen birçok esnafın E-ticarete yöneldiği görülüyor.

Hem tüketici hem de üretici maliyet kapsamında E-ticareti tercih etmeye başladı. Değişen, gelişen dünya konjonktürüne ve şartlarına ayak uyduramayan esnafın uzun soluklu ayakta kalma şansının olmadığını belirten Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, gelecekte ticaretin tamamen elektronik ortamda yürütülebileceğini ifade etti.

"Esnaf kendisini E-Ticarete alıştırmalı ve teknolojiye ayak uydurmalı"

Esnafın ayakta kalabilmesi için değişen ve gelişen teknolojik imkanları yakından takip etmesi ve buna uyum sağlaması gerektiğine vurgu yapan Cingöz, bu düzene ayak uyduran esnafların gelecek dönemde de ayakta kalabileceğini dile getirdi.

"Sosyal medyayı kendi avantajına çevirebilirler"

Esnafların sosyal medyayı kendi avantajına çevirmesi gerektiğine vurgu yapan Cingöz, "Tabi ki sosyal medyanın avantajlı yanları olduğu gibi ve dezavantajlı yanları var. Çünkü sosyal medyadan verimli çalışırsan reklamını iyi yaparsan avantaj sağlarsın. Ama başka bir yerde senden ucuza bir ürün satan varsa ve bunu sosyal medyadan yaparsa sende bunun dezavantajını yaşarsın” ifadelerine yer verdi.

Edirne esnafının da sosyal medyayı iyi kullanmasının işlerine olumlu yansıyacağını belirten Cingöz, E-ticaretin esnaf için kaçınılmaz bir gerçek olduğunun altını çizdi.

Edirne'nin sınır kenti olması sebebiyle yurt dışı satışlarının internet aracılığı ile de yapılabileceğini aktaran Cingöz, "Bulgaristan’a sosyal medya üzerinden reklam veren esnaflarımız var. E-ticaret esnaf için kaçınılmaz bir gerçek. Sonuç olarak işleyiş oraya doğru kayıyor. Buna ayak uyduran esnaflar gelecek dönemde ayakta kalmayı başaracaktır” şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan