Edirne İl Genel Meclisi Aralık Ayı Toplantıları Kadınların Söz Alması İle Başladı

Edirne İl Genel Meclisi Aralık ayı toplantılarının ilk birleşimi Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88'inci yıl dönümünü nedeniyle Mecliste kadınlara söz verdiklerini söyleyen Geçmiş, kadınları ağırlamaktan büyük onur duyduklarını ifade etti.

Edirne İl Genel Meclisi Aralık Ayı Toplantıları Kadınların Söz Alması İle Başladı

Edirne İl Genel Meclisi Aralık ayı toplantıları başladı. Yoklamanın alınması ve bir önceki aya ait tutanak özetlerinin okunması ile başlayan toplantıda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88'inci yıl dönümünü nedeniyle kadın meclis üyeleri söz aldı.

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 88’inci yıl dönümünde Kadın Meclisi üyeleri, Siyasi Partilerin Kadın temsilcileri, Edirne Belediye Başkan Vekili Emine Kahyalar ve Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan İl Genel Meclisini ziyaret etti. 5 Aralık Türk Kadınını Seçme Ve Seçilme Hakkının Verilişinin 88’inci yıl dönümü nedeniyle kentteki Kadın STK ve siyasi parti temsilcileri İl Genel Meclisini ziyaret ederek yapılan çalışmalara şahit oldu.

Meclisi ziyaret eden Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ey kahraman Türk kadını sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerine layıksın" sözünü hatırlatarak 88 yıl önce Atatürk'ün kadına verdiği önemi hatırlattı.

"Bugün çok mutluyuz"

Kadınların Türkiye'nin kalkınmasına ve ilerlemesine büyük katkıda bulunduğunu söyleyen AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Melek Uzgör, "Bugün çok mutluyuz. Bu çatının altında bu kadar kadını görmek beni mutlu etti. Kadına seçme ve seçilme hakkı bir çok Avrupa ülkesinden önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınlarına verildi. Geçen süreden bu yana kadınlarımızın parlamentodaki temsil oranları maalesef yüzde 4’ü geçmedi. Günümüzde bu oran yüzde 17,1’dir. Türkiye’deki nüfusun yüzde 50’si kadınlarımızken kadınlarımızın anayasal hakları yok sayıldı.  Umuyor ve istiyorum ki başta kendi yaşadığımız Edirne’de olmak üzere belediye meclisinde ve il genel meclisinde seçilmiş kadın sayılarını dikkate alınarak hak ettiği yere gelsin” ifadelerine yer verdi.

1934'ten bu yana 23 genel seçim yapıldığını, bugüne kadar seçilen 11 bin 385 milletvekilinden sadece 580'inin kadın olduğunu ifade eden CHP İl Genel Meclis Üyesi Çiğdem Gegeoğlu, kadınların hayatın her alanında daha fazla yer alması gerektiğini aktardı.

Konuşmaların ardından İl Genel Meclisi adına kadınlara çiçek takdim edildi.

Doğukan Vurgun