'Dünya Turizmini kentimize çekeceğiz'

Edirne İl Genel Meclisi Kasım Ayı toplantılarının 3'ünci birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda il özel idaresine ait Edirne Sarayı'nı içine alan 82 bin 8 metrekarelik alanı 25 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis etti. İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş '2040 yılında sarayımız tamamen gün yüzüne çıkacak. İşte o zaman Edirne turizmi gerçekten büyük patlama yaşayacak. O zaman Dünya turizmini de Edirne'ye çekmiş olacağız.' Dedi.

'Dünya Turizmini kentimize çekeceğiz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Kasım Ayı toplantılarının 3’ünci birleşimi gerçekleştirildi. Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül, Edirne Saray Alanı Taşınmazları hakkında hazırladıkları raporu sundu. 

İdari ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Zafer Sünter ise Makine ve ekipman kiralama ücretlerinin güncellenmesi konusundaki raporu sundu.

Edirne İl Genel Meclisi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı bir önceki toplantı tutanaklarının okunmasının ardından komisyonların hazırlamış oldukları raporların okunması ile devam etti.

“Edirne Sarayı Topkapı Sarayı’ndan daha büyük alana sahip”

400 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Edirne Sarayı’nın, Topkapı Sarayı'ndan daha büyük bir alana sahip olduğunu belirten İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Sarayımız Balkan Savaşına kadar sapasağlam ayaktadır. Balkan Savaşlarında düşmanın eline geçmemesi adına dönemin komutanı tarafından cephaneyle havaya uçurulmuş. Çok büyük bir yanlıştır. Tarihi eserler dünya mirası konumundadır. Hiç kimsenin şahsi malı değildir. Ülkenin kültür varlıklarıdır” dedi.

Edirne Sarayı’nda en önemli şeyin geç kalınmış olunmasına rağmen şimdiden onarıma geçilmesi ve tadilata başlanması olduğunu vurgulayan Geçmiş; çalışmaların çok hızlı şekilde devam ettiğini ve özel idare olarak, gerekli olan katkıları vermeye çalıştıklarını söyledi.

“Edirne turizmi patlama yaşayacak”

2040 yılına kadar bu çalışmaların devam edeceğini dile getiren Geçmiş,  “2040 yılında sarayımız tamamen gün yüzüne çıkacak. İşte o zaman Edirne turizmi gerçekten büyük patlama yaşayacak. O zaman Dünya turizmini de Edirne’ye çekmiş olacağız. Çünkü dünyayı yönetmiş olan Osmanlı buradan bütün hareketlerini yapmıştır. İstanbul bile Edirne’de fatih Sultan Mehmet’in doğduğu saray ve bu saraydaki planlar yapılmış ve bir çağ kapanıp yeni bir çağ açılmıştır. Bu planlar Edirne Sarayı’nda yapılmış. Edirne Osmanlı tarihinde de dünya tarihinde de büyük öneme sahiptir. Edirne Sarayı da bunun bir tescilidir. Bu saray ayağa kalktıktan sonra katkısını çok daha iyi göreceğiz. Yerinde incelemeler yapılacak. Kanuni Sultan Süleyman’ın uzun yıllar hükümdarlık yaptığı alan buradadır. Hürrem Sultan’ın hamamı onarılmış ve faaliyete geçirilmiştir. Ama sarayın bir bütün halinde oluşması Edirne turizmi için çok önemlidir. Edirne il genel meclisinde bu sorunu tartışarak Edirne Sarayı’nı gün yüzüne çıkardık” açıklamasında bulundu.

“Sarayın içinde 70 yapı mevcuttur”

Edirne Sarayının 176 dönüm üzerine kurulduğunu söyleyen Geçmiş; “Saray alanı içerisinde 70 yapı mevcuttur. Bu yapılar içerisinde zamanla tapusu olan şahısların tarla ve bahçe olarak kullanımı tespit edildi. Toplamda 82 bin 8 metrekare taşınmaz bedeli İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılarak 25 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiştir" dedi.

EDİRNE SARAYININ TARİHİ

Tunca Nehri kenarına kurulan Edirne Sarayı'nın yapımına, 2. Murat'ın emriyle 1450 yılında başlandı. Topkapı Sarayı'na benzer bir yerleşim planına sahip Edirne Sarayı, büyük meydanlar etrafında konumlanan değişik işlevli yapılarıyla Türk saray mimarisinin genel karakterini yansıtıyor. İnşasının ardından Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşı gibi pek çok önemli olaya tanıklık eden saray, Osmanlı-Rus Savaşı'nda önemli oranda tahrip edildi. Savaş sırasında cephanelik olarak kullanılan saray, Edirne'nin istila edileceği ve cephanenin Rusların eline geçebileceği düşüncesiyle dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa'nın emriyle havaya uçuruldu.

Saraydan bugüne, mutfağı, Babüssade, Cihannüma Kasrı, Kum Kasrı Hamamı, Fatih Köprüsü, Adalet Kasrı, Kanuni Köprüsü, Su Maksemi, Şehabeddin Paşa Köprüsü, Namazgahlı Çeşmesi, Av Köşkü gibi yapıları ulaşabildi. Osmanlı dönemi kanalizasyon sistemi, saray mutfağına ait araç gereçlerin yanı sıra Hürrem Sultan'ın kullandığı parfüm şişelerinin de bulunduğu Edirne Sarayı kazı alanının, ören yerine dönüştürülerek, koruma altına alınması çalışmaları da sürüyor.

Özlem Ceylan