Barajlara Nehirlerden Su Takviye Ediliyor

Edirne'de Şubat ayında son 63 yılın en düşük seviyesinde yağış görüldü. Edirneli çeltik üreticilerde kuraklıkla mücadeleye hazırlanıyor. Bu kapsamda Altınyazı Barajına Meriç Nehri'nden şu pompalanıyor.

Barajlara Nehirlerden Su Takviye Ediliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne son 63 yılın en kurak şubat ayını geçirdi. Kentte metrekareye sadece 5,2 kilogram yağış düştü. Geçen yıl ise bu rakam 88 kilograma ulaşmıştı. Bu yıl Şubat ayı ortalaması 60 kilogram civarında seyretti.

Marmara Bölgesinde hüküm süren kuraklıkla mücadele için hazırlıklar sürüyor. Edirne’deki çeltik üreticileri kuraklıkla mücadele kapsamında arazileri sulamak için barajları kullanıyor.

Altınyazı Barajı'na Meriç Nehri'nden 4 terfi istasyonu ile su pompalanıyor. Çeltik Alanları Barajlardan Sulanacak.

“Kuraklıkla mücadele için önlemler aldık”

Karasaz Sulama Kooperatifi Başkanı Alaattin Kaya, ciddi bir kuraklığın yaşandığı ve mücadele için önlemler aldıklarını belirtti.

Edirne’de yağışların beklenen seviyelere ulaşmadığını söyleyen Kaya, barajlarda su seviyelerinin azaldığını vurguladı.

Önümüzdeki günlerde çeltik ve ayçiçeği ekiminin başlayacağını aktaran Kaya, suya ihtiyaç duyulacağını dile getirdi.

“Çiftçileri yaz aylarında mağdur etmemek için barajlara su takviyesi yapılıyor”

Üreticileri yaz ayında mağdur etmemek için Meriç Nehri’nden 28 kilometrelik hattı kullanarak 4 terfi istasyonu ile Altınyazı Barajı’na su pompaladıklarını anlatan Kaya, "Geçen yıl bugünlerde Meriç Nehri'nin debisi saniyede 200 metreküp civarında akarken bugünlerde saniyede 75 metreküplerde akıyor. Barajımızdaki su miktarı geçen yıl bugünlerde 36 milyon metreküp civarındayken bugün 15 milyon metreküp su var. Su seviyeleri düşük, eğer yeterli yağışlar gelmezse üreticileri ciddi bir kuraklık bekliyor." Dedi.

Kaya, Hamzadere ve Sultanköy sulama barajlarına da nehirlerden su pompalandığını belirtti.

Doğukan Vurgun