Baharın müjdeleyicisi bileklikler tezgahtaki yerini aldı

Balkanlarda baharın gelişini simgeleyen ve Mart ayı boyunca kutlanan geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günlerinin başlamasıyla birlikte baharın gelişini simgeleyen Marteniçka' bileklikleri de satışa sunulmaya başlandı.

Baharın müjdeleyicisi bileklikler tezgahtaki yerini aldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri için hazırlıklar başladı. Baharın gelişini simgeleyen Marteniçka' bileklikleri tezgahlardaki yerini aldı. Her yıl Mart ayının gelmesiyle birlikte baharın gelişini simgeleyen “Marteniçka” yapımı ve satışı için hazırlıklar başladı.

Eskilere dayanan bu geleneğin, Bulgaristan'a özgü olduğu düşünülse de Trakya’da evlerde, kurs merkezlerinde ve okullarda da yaşatılıyor. Edirne’de sevdiklerine  “Marteniçka” bilekliği hediye etmek  isteyen vatandaşlar, tarihi çarşılardaki hediyelik eşya satıcılarının yolunu tutuyor.

              Baharın müjdeleyicisi bilekliklerin satışına başladıklarını söyleyen Tarihi Alipaşa Çarşısı esnaflarından Ahmet Duran, “Ülke olarak yüreklerimiz buruk ama ona rağmen bir şeyler satmaya çalışıyoruz. İnsanlar depremden çok etkilendi buna rağmen gelen ziyaretçilerimize, şehrimizin insanlarına satışını yapıyoruz. Bileklerine takıp dileklerini diliyorlar. Baharın geldiğini simgelen bir semboldür marteniçkalar. Bizde dükkanımızda satışını yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

              Marteniçka nedir?

                1 Mart'tan başlayarak Mart ayının sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan boncuklu bir süs olan Marteniçka'nın şans, uğur, bolluk ve bereketi simgelediğine inanılır.  Önceleri kırmızı-beyaz yünden yapılan martenitsalara, püskül, top, insan gibi değişik şekiller yapılmıştır. Martenitsaların gelmiş geçmiş tarihinde en önemli yere sahip olan şekiller ise, 'Pijo ve Penda' adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalardır. Bulgaristan'a has bir gelenek olan ve çok eskilere dayanan Baba Marta, Trakya'da da kutlanıyor.  Çok eski bir Balkan kültürü olan Marteniçka (Martenitsa), 1 Mart tarihi ile kırmızı ve beyaz iplerle örülmeye başlanır ve bileklere takılır. Mart ayının sonuna kadar takılan Marteniçka bileklikleri, leyleklerin gelmesiyle birlikte meyve veren bir ağaca bağlanır.

Özlem Ceylan