Asırlık vakıf geleneği Edirne'de yaşatılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ramazan ayı dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanında kurduğu iftar sofralarıyla binlerce vatandaşı aynı masa etrafında buluşturmaya devam ediyor. 'Asırları Aşan Hayır Bu Sofrada' temasıyla 81 ilde organize edilen programlardan biri de Edirne'de gerçekleştirildi.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda ve Trakya Üniversitesi tarafından tahsis edilen alanda düzenlenen iftar programına yaklaşık bin kişi katıldı. Aynı sofrada oruçlarını açan vatandaşlar, Ramazan’ın manevi atmosferini birlikte yaşadı.
Program, din görevlisinin yaptığı dua ile başladı. Genç, yaşlı, çocuk birçok Edirnelinin katıldığı organizasyonda paylaşmanın ve dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. Ramazan ayının birleştirici ruhu, kurulan gönül sofrasında bir kez daha hissedildi.
İftar öncesi konuşan Vakıf Hizmetleri Daire Başkanı Osman Güneren, vakıf anlayışının köklü bir medeniyet mirası olduğuna dikkat çekti. Bu mirasın sadece tarihi eserlerle sınırlı olmadığını belirten Güneren, vakıf kültürünün temelinde insan odaklı hizmet anlayışının bulunduğunu ifade etti. Türkiye genelinde 150’yi aşkın noktada her gün 100 binden fazla kişiye iftar yemeği ulaştırıldığını aktaran Güneren, hayır şartlarının asırlardır titizlikle yerine getirildiğini söyledi.
Yurt dışındaki çalışmalara da değinen Güneren, Gazze’de her gün 10 bin kişiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan’da ise günlük toplam 2 bin 500 kişiye iftar verildiğini dile getirdi. Güneren, bunun yanı sıra ayrıca Suriye ve Balkan ülkelerine 40 bini aşkın gıda kolisinin ulaştırıldığını kaydetti.
Konuşmasında restorasyon projelerine de yer veren Güneren, uzun süren titiz çalışmalar sonucunda Selimiye Camii’nin yeniden ibadet ve ziyaret için kapılarını açtığını hatırlattı. Vakıf eserlerinin özgün yapısı korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının öncelikleri arasında olduğunu belirtti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yalnızca tarihi yapıları ayağa kaldırmakla kalmadığını belirten Güneren, aynı zamanda vakıf geleneğinin önemli unsurlarından biri olan iftar sofralarını da yaşatmayı sürdürdüğünü ifade etti.
Ramazan ayı boyunca Türkiye’nin farklı şehirlerinde gönül sofralarının kurulmaya devam edeceği belirtildi. Program, katılımcılara teşekkür edilmesi ve Ramazan ayının hayır, bereket ve birlik getirmesi temennileriyle yapılan duanın ardından sona erdi.