Ak Parti'den 12 maddelik etik kural listesi

AK Parti Genel Merkezi tarafından, parti teşkilatlarına dağıtılmak üzere 12 maddelik sosyal medya etik kurallar listesi hazırlandı. Sosyal Medya Etik Kuralları listesini AK Parti genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal açıkladı. Yapılan açıklamada bu kuralların her birine her bir teşkilat mensubunun sonuna kadar riayet edeceği belirtilirken, diğer siyasi partilerden de aynı hassasiyeti göstermeleri istendi.

Ak Parti'den 12 maddelik etik kural listesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada; "Sosyal medyanın hayatımıza getirdiği kolaylıklar, bilgiye ulaşımda sağladığı hız ve avantajlar hepimizin malumudur ancak diğer platformlara göre bu mecranın daha kuralsız ve genel toplumsal kabullerin dışında bir hareket alanı olarak görülmesi çeşitli ahlaki ve etik sorunları beraberinde getirmektedir" denildi.

AK Parti tarafından hazırlanan "Sosyal Medya Etik Kuralları"na ilişkin açıklamada; "Diğer kitle iletişim araçlarının aksine anlık ve güncel bilgiyi kullanıcılarına sunan ve etkileşim düzeyi yüksek olan bu mecrada etik kuralların belirlenmesi artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu kuralların eksikliğinden kaynaklanan problemler, her geçen gün kişi ve topluluklara yönelik zararların daha da büyümesine yol açmış, kötü niyetli kişi ya da gruplarının bu eksiklikten faydalanarak sosyal ağları nefret dilinin egemen olduğu, kişisel ve kurumsal hakların hiçe sayıldığı birer yalan ve iftira aracına dönüştürmelerine neden olmuştur. Bu durum etik kurallar dışında hukuki sorumlulukları da içermektedir" ifadelerine yer verildi.

"Etik kurallar çerçevesinde kullanıldığında büyük fayda sağlar"

Sosyal ağların, doğru kullanıldığında, vatandaşların birçok sorununa çözüm bulabilmesine imkan sağlayan, kişilerin direkt muhatapları ile temasa geçebilmesine fırsat veren platformlar bütünü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu platformların etik kurallar çerçevesinde kullanıldığı takdirde en az zararla, topluma en çok faydayı sağlayabilecek ortamlardan biri haline gelebileceği aktarıldı.

"Özgürlüklerin sosyal medyada da korunması gerekir"

Özgürlüğün sınırının, bir diğerinin özgürlüğünün başladığı yer olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada; "Zarar verici sonuçlar üretecek eylemlerin serbest bırakılması özgürlük değil, bizatihi özgürlüklerin kısıtlanması sonucunu doğurur. Bu manada özgürlüklerin sosyal medyada da korunması gerekmektedir" denildi.

Sosyal ağlarda zarara yol açan sorunlar göz önünde bulundurularak hazırlanan etik kurallar listesi şöyledir;

"Saygılı, hakaret ve nefret söylemi barındırmayan bir dil ve üslup kullanılması, Diğer kullanıcıların özgürlük alanlarını kısıtlayacak, saldırgan tutumlar içeren paylaşımlardan kaçınılması, Kullanıcıların kişilik ve görüşlerine saygılı olunması, İnsan onurunun temelinde yatan özel yaşamın gizliliği hakkının ihlal edilmemesi, Sözlü şiddet ve tehdit içerikli paylaşımlarda bulunulmaması, İfşa, taciz ve siber zorbalık oluşturan eylemlerin yapılmaması, Şeffaf olunması, sosyal medya mecralarında, anonim hesaplar kullanmayarak açık kimlikle, gerekli hukuki sorumluluğu üstlenerek ve gerçek kişiler olarak bulunulması, Sahte isimler üzerinden paylaşımlarda bulunan hesaplara itibar edilmemesi, bu hesapların görünürlüğünün artırılmaması, Kimi hassas dönemlerde toplumda infial yaratacak, genel bir korku ve endişe iklimi oluşturacak paylaşımlardan kaçınılması, paylaşımlarda sağduyunun korunması, Teyide muhtaç bilgilerin gerçekliğinden emin olunmadan paylaşılmaması, bilgilerin doğruluğu için meselenin muhataplarının, resmî kurum ve kuruluşların açıklamalarının takip edilmesi, manipülasyon ve yalana prim verilmemesi. Alıntı yapılıyorsa, bilginin alıntılandığı kaynağın referans gösterilmesi, Toplumsal ahlaka aykırı içerik oluşturulmaması ve bu tarz içeriklerin yayılmaması"

"Yeni sorunların önüne geçilmiş olacak"

Üzerinde durulan bu maddelerin, toplumların genel ahlak kurallarının özgürlük adı altında çiğnenmesinin önüne geçilebilmesi adına hazırlandığı belirtilen açıklamada, "Sosyal medya kullanımında etik kuralların belirlenecek ve benimsenecek olması, mevcut sorunların ortadan kalkmasını, akabinde de yeni sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır." denildi.

Haber Merkezi