Afetzede çocuklara ücretsiz psikolojik destek veriliyor

Edirne'ye gelen depremzede çocuklara Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ücretsiz olarak psikolojik destek veriliyor. Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Görker, depremlerin ardından afetzedelere yönelik özel polikliniğin hizmete başladığını ve şuana kadar 10 afetzedenin randevu alarak muayene olduğunu ifade etti.

Afetzede çocuklara ücretsiz psikolojik destek veriliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar Türkiye’nin dört bir yanına yerleştiriliyor. Edirne’ye gelen depremzede çocuklara Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ücretsiz olarak psikolojik destek veriliyor.

Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kurulan Afet ve Travma Polikliniği’nde 23 yaşını geçmemiş depremzedelere ücretsiz olarak psikolojik destek veriliyor.

Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Görker, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından afetzedelere yönelik özel polikliniğin hizmete başladığını aktardı.

Poliklinikte randevu almaya başladıklarını belirten Görker, “Depremzede vatandaşlarımızın deprem bölgesinden ayrılacağını biliyorduk. Çeşitli bölgelere dağılacağını biliyorduk. Okula başlayanlar var duyduğumuz kadarıyla ve psikolojik sorunları olacak muhtemelen.  Biz 13 Şubat'ta bu  polikliniğimizi başlattık ve randevusuz olarak almaya başladık.  Bu başvuranlarımız arasında  tıp fakültesi öğrencilerimiz de var. 23 yaş üst sınırını koyduk.Yani erken çocukluk döneminden okul dönemi, ergenlik dönemi ve yirmi üç yaşa kadar olan bireylerimizin eğer paylaşmak istedikleri bir sorunları varsa altından kalkamadıkları bir sorunları varsa gelebileceklerini ve bu konuda elimizden gelen her türlü desteği göstereceğimizi ifade ediyoruz.” Dedi.

Polikliniğe şu ana kadar 10 başvurunun geldiğini ifade eden Görker, online olarak ulaşmak isteyenlerinde olduğunu ancak böyle bir sistemlerinin olmadığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığının çocuklar için deprem destek merkezi kurduğunu hatırlatan Görker, depremzede çocukların online olarak bu merkezden hizmet alabileceğini dile getirdi.

Çocukların yaşanan korkudan sonra olayları idrak edemeyebileceğini söyleyen Görker, “Çok erken çocuklukta bu yaşanan korkudan sonra çok bir şey fark etmeyebilir çocuklar. Eğer yakınlarının başına bir ölüm geliyorsa onu anlamayabilirler. Ölümün geri dönülemez olduğunu bilmeyebilirler ama okula başladıktan sonra çocuklar bunu yavaş yavaş fark ederler. Karanlıktan korkma, aşırı saygı duymak, sıkıntı hissi, gece uykusuzluklar, uyku düzensizlikleri, iştah değişimleri gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ergenler ise  zaten erişkinler kadar ölümü geri dönülemez olduğunu bilirler ve eğer başlarına ciddi bir ölüm geldiyse erişkinler gibi yası yaşayabilirler. Burada mümkün olduğu kadar ebeveyn çocuklarına yaklaşırken sakin olmaları, mümkün olduğu kadar kendi kaygılarını yansıtmamaları, onlara depremin ne olduğunu anlatmaları, depremde neler olabileceğini, artçı şoklar dediğimiz sürekli sallanmanın ne olduğunu anlatabilirler.” Şeklinde konuştu.

Çocuklarla kurulan iletişimde belirsizliğin kaygıyı artıracağını belirten Görker, çocuklara bunun anlatılması gerektiğini vurguladı.

Öğretmenlere yönelik çevrimiçi yapılan toplantının detaylarını paylaşan Görker, kentte okula yeni başlayan afetzede çocuklar olduğunu ifade etti.

Görker, travmaya maruz kalan çocukların öğretmenler tarafından desteğe ihtiyacı olduğunu anlattı.

Çocukların ergen bireyler gibi bazı duyguları kaldıramayacağından bahseden Görker, okula yeni başlayan depremzede çocukların yadırganabileceğini, bu konuda öğretmenlerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Depremzede çocuklara sürekli çok dikkatli davranmanın rahatsızlık verebileceğini dile getiren Görker, “Önemli olan doğal bir ortam kurabilmek. Öğretmenlerin bu konuda işi biraz daha zor. Gelen aileler şu anda bulundukları ortama adapte olmaya çalışıyorlar. Bundan sonra eğer depremi sürekli yaşamak, gözünün önüne gelen bir afeti sürekli düşünmek gibi tekrarlamalar başlarsa tabi ki hemen bize başvurmaları gerekiyor. Bu konuda eğer gerekirse sadece psikososyaldestek değil, tedaviye başlamak bizim görevimiz.” Dedi.

Doğukan Vurgun